Doğal bir antibiyotik olan ve bedene sayısız katkıları bulunan sarımsak, yemeklerde de farklı formlarda kullanılıyor. Zerzevat olarak tüketilmesinin yanı sıra sarımsak tozu, sarımsak suyu, sarımsak yağı, sarımsak hapı çok fazla halde bulunuyor. Mutfaklarda yemekler haricinde çayı ve kürü yapılan sarımsak, yoğurtlara da eklenebiliyor. Pekala sarımsağı ne kadar biliyorsunuz? İşte sarımsak ile ilgili ayrıntılar…
Sarımsağın yararları neler?
Sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirerek bedeni hastalıklara karşı korur.
Antibiyotik özelliği ile grip ve soğuk algınlığına karşı direnci arttırabilir. Ayrıyeten hastalıkların süratli güzelleşmesinde de aktif rol alıyor.
Tansiyon üzerinde düzgün tesir eden sarımsak ile hazırlanan sarımsak limon kürü, hafif tansiyon düşürmeye yarıyor. Limon ve sarımsak karışımının kolesterolü düşürücü özelliği de var.
Saç sıhhati açısından da epeyce yararlı olan sarımsak, saç ve sakalların uzaması ile sakal çıkması için kullanılıyor. Ayrıyeten kaş uzatmak için de sarımsaktan yararlanabilirsiniz.
Cilt üzerinde de olumlu tesir yaratırken; sarımsak maskesi, sivilce tedavisinde kullanılan klâsik yollar ortasında yer alıyor.
Sarımsağın ziyanları var mı?
Aşırıya kaçılmadığı sürece sarımsak, sıhhat açısından çok yararlıdır. Çok ve yanlış alındığında sıhhat sıkıntılarına yol açarak, mide hastalıklarına neden olur.
Hamile bayanlar, sarımsak tüketirken çok dikkatli olmalılar. Çay ya da hap halinde sarımsak yenecekse kesinlikle doktora danışmalılar. Cilt sıhhati açısından da sarımsak dikkatli kullanılmalı. Hassas ciltli bireylerin sarımsak kullanırken sarımsak yanığı olabilirler.
Sarımsak yutmak yararlı mı?
Kabuğu soyularak çiğnenmeden yutulan sarımsak, gün uzunluğu güç sağlar. Günde bir diş sarımsak yutmak, genel olarak yararlıdır ve nizamlı kullanımda beden sistemlerini güçlendirir.
Sarımsak zayıflatır mı?
Tek diş olarak yutulan sarımsak, tek başına kilo verdirmez. Diyet sırasında kullanılırsa zayıflamaya yardımcı olur. Diyet haricinde yendiğinde de metabolizmayı hızlandırarak kilo verdirebilir.
Kalori açısından düşük kıymetlere sahip olduğu için zayıflamak isteyenlerin yiyebileceği sebzelerden olan sarımsağın bir tanesi yaklaşık olarak 52 kaloridir.
Sarımsak nasıl saklanır?
Sarımsak uzun müddet tazeliğini koruyan bir zerzevat olduğu için kabukları soyulmadığı sürece uygun bir alanda saklanabilir. Kabukları soyularak saklanmak istenirse turşu halinde, dondurularak ya da zeytinyağına yatırılarak saklama imkanı verir. Tuzlu suyla turşu olarak hazırlanan sarımsağı, zeytinyağı dolu bir kavanozda da koruma edebilirsiniz. Dondurucuda ise soymadan alüminyum folyoya sararak buzluğa yerleştirebilir ya da dilimleyerek buzdolabı poşetlerinde saklayabilirsiniz.
Sarımsak soymanın en kolay yolu ne?
İlk yol: Küçük dişleri, ince bir kabukla çevrili olan sarımsağı, basitçe soymak için öncelikle sarımsak dişlerini sıcak suyun içinde bekletip kabuklarını yumuşatarak kolay kolay soyabilirsiniz.
İkinci sistem: Suda bekletmek istemiyorsanız sarımsakları kesme tahtasının üzerine koyup bıçağın yassı kısmı ile ezdikten sonra kolaylıkla kabuklarını ayıklayabilirsiniz.